Duurzaam

Hoe maken we vandaag impact en bouwen we tegelijk aan een duurzame toekomst?

Verantwoordelijkheid voor mens en natuur

Bij De Terp stroomt duurzaamheid door onze wortels. Het is meer dan een ambitie—het is onze missie. Zorg dragen voor mens,
dier, aarde en gemeenschap staat centraal in alles wat we doen. Met eerbied voor de natuur en een blik op de lange termijn zetten wij ons elke dag in voor een wereld die bloeit, vandaag en voor toekomstige generaties.

De kracht van de natuur benutten

Onze pompoenloods is een levend voorbeeld van circulaire energie. De warmte die vrijkomt in de opslagloods wordt slim hergebruikt om de sorteerloods te verwarmen. Warmtepompen en warmteopslagsystemen zorgen ervoor dat de rest van het bedrijf volledig gasvrij en CO2- neutraal functioneert. Onze zonnepanelen wekken jaarlijks 450.000 kWh op—dat is genoeg om 7.500 Tesla’s volledig op te laden. Bovendien rijdt 70% van ons wagenpark op elektriciteit. Door met de natuur mee te bewegen, maken we fossiele brandstoffen grotendeels overbodig.

Een levende bijdrage aan de natuur

Sinds 2004 slaan we jaarlijks 966.000 kg CO2 op in ons eigen bos. Dit bos speelt niet alleen een belangrijke rol in onze CO2-compensatie, maar wordt
ook gebruikt als bron van duurzaam brandhout. Zo leveren we een directe bijdrage aan de biodiversiteit en ondersteunen we een circulaire economie.

Duurzaam bouwen, vandaag én morgen

Onze gebouwen zijn gemaakt van duurzame materialen, zoals hout en lijm. Dankzij innovatieve bouwmethoden, zoals warmte- opslagsystemen in de muren, creëren we energiezuinige werkruimtes.

Bij De Terp is duurzaamheid de basis van al onze keuzes. Door slimme technologie, duurzame energiebronnen en respect voor de natuur maken we impact—niet alleen vandaag, maar ook voor toekomstige generaties.

Voedselbos De Terp

Een levende bron van natuur, voedsel en verbinding

In 2020 is Voedselbos De Terp geplant. Met 4 hectare aan levendige natuur is het een bron van voedsel, biodiversiteit, CO2-opslag en gezonde bodemontwikkeling. Dit voedselbos staat symbool voor een landbouwmodel dat samenwerkt met de natuur, in plaats van ertegenin te gaan.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een eetbaar ecosysteem, vergelijkbaar met een natuurlijk bos, maar ontworpen om voedsel te produceren. In plaats van monoculturen groeit er een divers samenspel van bomen, struiken, kruiden en planten die elkaar versterken. Dit veerkrachtige systeem zorgt voor een gezonde, zelfvoorzienende omgeving waar de natuur haar gang kan gaan — met minimale tussenkomst van de mens.

Onze missie

Bij Voedselbos De Terp willen we landbouw opnieuw definiëren. Onze missie is een systeem te creëren waarin biodiversiteit floreert, bodems herstellen en duurzaam voedsel wordt geproduceerd. Ons 4 hectare grote voedselbos groeit sinds 2020 en biedt ruimte aan natuur, educatie en samenwerking. Hier werken we met de natuur samen, in plaats van ertegenin. Dit betekent dat we niet alleen voedsel verbouwen, maar ook een plek bieden waar mensen kunnen leren, verbinden en samen bouwen aan een duurzame toekomst.

Waarom is dit belangrijk?

Traditionele landbouw focust op maximale opbrengst, wat kan leiden tot bodemuitputting, verlies van biodiversiteit en verhoogde CO2-uitstoot. Een voedselbos keert dat proces om. Hier herstelt de bodem zich, wordt CO2 opgeslagen en ontstaat een thuis voor een veelheid aan plant- en diersoorten. Zo dragen we bij aan een gezondere toekomst voor zowel mens als natuur. Dit regeneratieve model laat zien dat landbouw niet ten koste hoeft te gaan van het milieu — het kan er juist aan bijdragen.