Dienstverlening

Oogsten

Oogstmachines
Na een opstartfase in 2023 met een eerste prototype van een volautomatische oogstmachine stonden deze herfst 2024 twee nieuwe concepten klaar voor inzet in de oogst. Het prototype van vorig jaar is uit elkaar getrokken en er zijn twee machines van gemaakt met heel wat verbeterpunten. De moderne pompoenoogstmachines zijn als eerste aan het werk gezet op een perceel in Beesd.
Dit jaar verwerken we 4.500 ton pompoenen van in totaal 200 hectare. De oogstmachine wordt ingezet op 130 hectare. Verschillende telers verbouwen op contract biologische pompoenen voor ons.

Machine raapt hele gewas op
De oogstmachine raapt het hele gewas net onder de grond op. ‘Bovenin de rooibek draaien we het complete pakket met de loofrol naar beneden. De vrucht breekt af van de plant en valt op een lopende band. Deze transportband draait de pompoenen de kist in, nadat twee medewerkers achterop de machine de slechte pompoenen eruit hebben gegooid. Ook doen ze wat controlewerk.’
Ons bedrijf kan dankzij de oogstmachine vijftien man personeel besparen. Wij bepalen grotendeels welke rassen de contracttelers verbouwen, omdat niet ieder ras geschikt is om machinaal te oogsten. ‘Bij sommige rassen breekt de steel op de verkeerde plek van het vruchtvlees af. Zo’n wond groeit wel weer dicht, maar het is voor de consument geen gezicht.’

Pompoenen voor lange bewaring
Onze pompoenen zijn geschikt voor lange bewaring. We oogsten ze daarom het liefst groen, voordat meeldauw toeslaat. “Binnen Nederland leveren we aan Albert Heijn, maar we exporteren ook veel naar de Duitse retail”, zegt hij. “In Duitsland worden wel veel pompoenen geteeld, maar vaak niet voor lange bewaring.”
Robbers noemt de biologische pompoenteelt een relatief makkelijke teelt. ‘Onkruid is het grootste issue, maar dat kunnen we grotendeels machinaal bestrijden met schoffels en een wiedeg. Sommige telers zaaien het gewas in vierkantsverband. Dan kunnen we ook over dwars schoffelen en goed kort bij het gewas komen’, licht de ondernemer toe.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden als het gaat om machines in werking zie hieronder twee videos van de werking.

Wassen, sorteren en verpakken

Nadat de pompoenen op het veld zijn geoogst worden ze gekoeld bewaard in de voorraadkisten in een van onze voorraadschuren. Voor uitlevering van orders worden ze per kist in de wasserij lijn gebracht door de kisten te legen in de waterbak. Ze gaan dan volledig automatisch door de was- en sorteerlijn die na 27 jaar ervaring custom-made voor de Terp is ontwikkeld.  De steeltjes worden geknipt en de gewassen pompoenen gaan over de droogborstels. Vervolgens worden ze op de sorteerlijn naar gewicht gesorteerd en komen de pompoenen uit de lijn. Pas hier worden de pompoenen voor het eerst handmatig opgepakt en gecontroleerd op kwaliteit. Natuurlijk kan er volgens eisen van de klant worden verpakt. Dit kan in alle soorten en maten.  Sinds 3 jaar worden nagenoeg alle pompoenen op vraag gemerkt met onze laserbrander.  Voor onze medewerkers hebben we het stapelen van de fusten/kratten en het wikkelen van de pallets geautomatiseerd.

Op deze manier draaien we bij het wassen, sorteren en verpakken nergens de hand voor om, en is onze capaciteit minimaal 80.000 kg per dag.

Snijderij

Met de hele herfst lang product van Nederlandse bodem en recentelijk de opening van een snijkeuken toont De Terp, dat het begrepen heeft waar de consument naar op zoek is.

“Op jaarbasis zetten we tegen de zeven miljoen kilo pompoenen af en die komen allemaal uit de biologische teelt. Aangezien het om behoorlijk grote volumes gaat, hebben we ons ondertussen volledig gespecialiseerd in pompoenen. Vroeger hadden we ook wat vee in ons biologisch landbouwbedrijf, nu leggen we ons volkomen toe op de pompoenketen, van zaadje tot eindproduct. We doen dat deels met product uit eigen teelt, maar daarnaast ook met pompoenen van andere Nederlandse bio-telers en vanaf januari met import, eerst uit Zuid-Afrika en vervolgens uit Nieuw-Zeeland.

Halve pompoenen en gesneden blokjes, en pompoen schijven
Als je specialist wilt worden, moet je ook durven pionieren. “Nieuwe dingen uitproberen houdt het leuk en spannend. Na de brand van ons complete erf met vier gebouwen in april 2022 zijn we ondertussen weer operationeel in een nieuwbouw in Erichem waarin we ook een snijkeuken hebben ondergebracht. De markt vraagt steeds meer om gemaksproducten. Afgelopen herfst en winter hebben we voor het eerst halve pompoenen en gesneden pompoenblokjes kunnen leveren. Dat is echt wel een andere tak van sport en eigenlijk ook wel een andere afzetmarkt. Iets nieuws dus, en daar storten we ons graag op.”

Groenten of fruit verwerken tot gemaksproducten biedt telers of handelaren niet alleen het voordeel van hogere winstmarges voor een product met toegevoegde waarde, maar ook dat de volumes die omwille van cosmetische afwijkingen niet geschikt zijn voor de versmarkt alsnog benut worden. “In het geval van de oranje Hokkaido pompoenen, ook wel Potimarron of Onion Squash genoemd, worden de blokjes pompoen mét schil in de zakjes gestopt. De schil – eigenlijk een dun vliesje – is immers perfect eetbaar en bovendien zeer gezond, omdat het twee unieke carotenoïdepigmenten bevat, namelijk luteïne en zeaxanthine. En het ziet er gewoon ook mooi uit in de zakjes. Aangezien het conveniencesegment nog relatief nieuw is voor ons, moeten we onze weg nog een beetje vinden, maar de verwachtingen zijn wel hoog. In de komende jaren willen we hier heel hard in groeien”, aldus Rinke.

Eind 2024 is er daarom een nieuw product in ontwikkeling, de pompoen schijven. Ook deze komen van dezelfde hoogwaardige, en smakelijke rassen zoals Flexi Kuri.